Endometrios. Om den dolda smärtan hos kvinnor.

0

Hej! Idag ska jag skriva om:

ENDOMETRIOS

 

image1-502x526

En sjukdom som många kvinnor lider av i det tysta och utan att veta om det. Ca 10% av alla kvinnor har detta men det finns ett mörkertal.

Menstruation. Som är extremt smärtsam och utöver det normala! När man har så svåra smärtor att man måste sjukskriva sig mensdagarna så finns det stor risk att du har endometrios. Du blöder mycket. Kräks. Kan även svimma. Har diarrer eller förstoppningar om vart annat och inget fel hittas i din magsäck eller tarm. Upplåst och tyngdkänsla. Observera att varje menstruation är inte så smärtsam. Detta har tendens att komma i skov! Smärtorna kommer också i skov med några sekunders intervaller och känns som att någon gräver med kniv i din buk. Du tar kanske extra starka smärstillande dom dagarna eller söker dig till akuten men får ingen hjälp. Ingen förstår varför du har så ont! Depressioner är vanliga. För egen del tror jag även min dåliga matlust och enorma viktminskning beror på just detta!

27 åriga Emilia dog av sviterna pga endometrios! Hon togs inte på allvar när hennes tarm slutade att fungera! När dom väl hittade felet efter mååånga sjukhusbesök så var det försent 🙁

Endon kan ge krampar i tarmarna och problem med urinblåsa. Täta trängningar. Små mängder kiss åt gången. Sveda. Infektioner. Fertiliteten kan påverkas men inte för alla. Endon går på paus under graviditet när du inte blöder men startar om efteråt.

För varje gång du blöder blir problemet större. Mensen är bakåtvänd och blod och bitar av slemhinnan förs ut i buken precis överallt! Fäster sig där den kan och växer för varje blödning! I allra värsta och ovanliga fall kan det hamna i lungorna!

Det gäller att stoppa blödningarna och då vill alla läkare att man äter p-piller och olika kombinationspiller och spiraler och plåster och nässpray och jag vet inte vad. Operera bort allt kan man också göra men det hjälper ungefär 80% av kvinnorna. Andra kan få värre besvär eller ingen skillnad. Att operera kan förvärra om man har otur eftersom ny ärrvävnad tillkommer och endon fäster sig mer än gärna där eller ger bestående nervsmärtor! Vissa får god hjälp av olika hormoner och andra får hemska biverkningar speciellt med humöret.

 

7421a5fb61f9effb62eb31f0ecbd0a17

Misstänker du att du lider av detta så ska du snarast söka hjälp och inte ge med dig förrän du hittar en läkare som tar dig på allvar och du får undersöka dig ordentligt och hitta behandling. Dom säger att det går inte att bota utan bara lindra besvären. Forskning pågår men det går sakta för pengar prioriteras inte där så mycket just nu. Det finns föreningar som kämpar för kvinnornas rättigheter 🙂 Sök och googla om du har intresse. Finns ganska mycket att läsa men inte tillräckligt tycker jag…

Idagsläget har jag dessa i medicinväg:

 

Blodstoppande,muskelavslappnande och smärtstillande. Hormonerna jag fick utskrivet och har provat passar mig inte alls! Fått hemska ångestattacker och dåligt humör. Fortsätter jag så måste jag flytta till skogen helt ensam haha 😛 Så för tillfället är jag på paus och ska nästa vecka fråga om den nya medicinen Visanne….Jag klarar mig nu med blodstoppande så jag slipper blöda och då sprider sig inte endon inbillar jag mig 🙂 Alla har eget ansvar och val!

Gillar inte mediciner. Men vissa måste man ta för att överleva tills andra alternativ hittas. Jag söker frenetiskt efter alternativa metoder och behandlingar!

 

Här är alla tillskott och vitaminer jag tar:

 

Tror verkligen att om jag inte hade dessa så skulle jag må sämre! Jag lider som bekant av Bipolär 2 också och det är viktigt med vissa tillskott för hjärnan att fungera bra. Nu även som vis hjälp mot endon!

D-vitamin sägs hjälpa mot smärtor. Om man tar det i högre doser. Magnesium är avslappnande blandannat. Den ska gärna kombineras speciellt med D vitamin. Selen tar jag för immunförsvaret. Sen tar jag extra stark C vitamin  och även en kombination av B vitaminer. Omega 3 likaså. Och Ingefärsshottar. Recept på Ingefärsdrycken finns att söka på nätet.

Givetvis ska du konsultera läkare om du har andra hälsobesvär så det inte blir fel! Allt går inte att blanda nämligen!

Sedan ska man undvika mängder av Kaffe. Undvik socker och kolhydrater. Dom flesta mår bra av LCHF kost. Åter igen konsultera läkare om det är lämpligt för just dig! Rött kött sägs påverka endon negativt också. Se över din kost och hitta det som passar dig och uteslut saker som får dig att må dåligt. Tex tål jag inte vitt mjöl,all sorts gluten eller mjölk. Den mjölken jag har i mitt kaffe (ja jag dricker det ändå några koppar men minskar) så har jag laktosfritt. God kaffe finns att hitta även koffeinfritt.

Många söker sjukvården pga olika magproblem. Infektioner. IBS. Fibromyalgi. Ledvärk av olika slag. Trötthet. Utmattning etc etc. Kan mycket väl vara den dolda endometriosen som orsakar allt detta. Så var det i mitt fall. Sprungit hos läkare i nästan 20 år på pga diffusa symtom. Fick diagnos för en månad sen med hjälp av bukoperation! Jag fick borttaget en stor chokladcysta (typisk för endo) plus höger äggstock. Resten är kvar för dom tyckte det såg så besvärligt ut. Problemen är kvar och därmed söker jag alternativ!

00d48f9465c0a41de6f05d49495a6ba4

 

Själv har jag nu mer gått över till att dricka ett par koppar 100% Kamomillthe. Och Yerba Mate the. Dom har bra hälsoeffekter. Läs vid intresse 🙂

Vet ni att i naturen har vi hittat det mesta i botemedel till våra sjukdomar? Nu är det en uppåt-trend igen 😀 Tyvärr kommer det att ta tid innan allt blir godkänt och man får vissa produkter på recept. Läkemedelsbolag lever på våra sjukdomar och vill inte att vi hittar alternativ. Inte för att klanka ner på dom för dom måste ju också få lön 😉 Men vi har frihet att välja.

Alla naturmedel är tyvärr dyra! Man får bekosta allt från egen börs. Så det gäller att fixa pengar på ett eller annat sätt. Knepigt för dom som är sjukskrivna och arbetslösa osv.

Jag ber änglarna om hjälp som vanligt! 🙂

 

Klistrar in en länk om 10 saker du inte visste om Endometrios. Mycket egendomlig sjukdom!!!

 

http://efterendometrios.blogspot.se/2014/08/10-saker-du-inte-visste-om-endometrios.html

 

Ni måste kopiera och klistra in i nytt fönster för jag får inte dessa att fungera som direktlänk.

 

Här är ett utdrag från artikeln:

Första gången en sjukdom beskrevs, som i efterhand kunnat identifieras som endometrios, var 1690. Under 1700-talet beskrevs symtomen flera gånger, men kvinnor som led av dem ansåg lida av hysteri. Precis – de ansågs sinnessjuka (följ länken – det är helt absurt…). Detta var länge den ledande synen – till och med Freud diagnostiserade kvinnor med hysteri, när ingen orsak till deras smärta kunde hittas. Tyvärr har det här påverkat både synen på sjukdomen och kvinnor som klagar över bl. a. mensvärk och smärta.

Först 1860 beskrevs endometrios på ett sätt som erkände sjukdomen inom den medicinska världen, men det var inte förrän 1925 som sjukdomen fick namnet endometrios. Dr John Sampson beskrev 1927 endometrios formellt, genom observationer under operationer. Det var också han som la fram teorin om retrograd menstruation.

Det står där också om att även Apor kan ha endometrios!

 

 

Önskar er en smärtfri lördag!

 

Sista affirmationen försöker jag hitta styrkan i….

endo2

 

 

 

 

Dela.

Om skribenten

Varför jag började blogga är för att jag har stor skrivarglädje. Samtidigt vill jag skriva både om andlighet och änglar och lite om mitt liv där mitt sökande efter livsbalans och hälsa ingår. Sedan jag var liten visste jag att allt var mer än vi såg och min intuition var stark redan då. Den har räddat mig från många tråkiga händelser. Är ju mycket livlig fortfarande och mina skyddsänglar gör nog skiftbyte ofta ;) Jag driver även en facebooksida med Änglabudskap och Tolkningar där jag också visar mina healingsmycken. Jag är mångsidig och strävar efter utveckling och nya ideer där jag kan hjälpa så många som möjligt och det är bara fantasin som sätter gränser för vad människor kan göra. Tack för att just du läser min blogg !

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke